OPIS

BENTOPROCARBO je vrhunsko bentonitno vezivo sa nosiocima sjajnog ugljenika za izradu kalupnih mješavina za lijevanje željeza (sivi, nodularni, vermikularni, temper liv).

BENTOPROCARBO je proizveden preciznim miješanjem bentonitnog veziva BENTOPRO-A i kvalitetnih mineralnih nosilaca sjajnog ugljenika prirodnog porijekla, na način da se dobije potpuno homogenizovana smjesa bentonitnog veziva i nosilaca sjajnog ugljenika u vidu finog praha ujednačene granulacije.

Nosioci sjajnog ugljenika značajno poboljšavaju potencijal bentonitnog veziva u smislu djelovanja na povećanje otpornosti površine odlivka na pojavu livačkih grešaka (naročito u uslovima povećanog unosa različitih smola iz jezgrenog pijeska), kao i na poboljšano odvajanje kalupa od površine odlivka nakon završenog lijevanja. Ovim se pozitivno djeluje i na kvalitet površina odlivaka i na ukupnu ekonomičnost lijevanja.

Nosioci sjajnog ugljenika u sastavu BENTOPROCARBO su prirodnog organskog porijekla i djeluju na način da u kontaktu sa vrućim tečnim metalom dolazi do izgaranja nosilaca, stvaraju se gasovi ugljovodonika iz kojih se u uslovima redukcione atmosfere stvara sjajni ugljenik koji se izlučuje na površini kalupa koji je u kontaktu sa tečnim metalom.

Ovo izlučivanje sjajnog ugljenika značajno smanjuje nepoželjne hemijske reakcije koje se uobičajeno dešavaju na površini kalupa u kontaktu sa vrućim metalom i koje štetno djeluju na površinu odlivka izazivajući različite deformacije. Sjajni ugljenik ujedno smanjuje mogućnost penetracije tečnog metala u površinu kalupa, svojom mekom fazom na visokim temperaturama pomaže u amortizaciji širenja kvarcnog pijeska i omogućava poboljšano odvajanje kalupa od metala nakon završenog lijevanja, čime se smanjuje gubitak pijeska iz sistema.

BENTOPROCARBO se proizvodi sa različitim sadržajima (20%, 25%, 30%, 35%, 40%) nosilaca sjajnog ugljenika u zavisnosti od potreba konkretne livnice, njenog tehnološkog procesa i proizvodnog programa.

BENTOPROCARBO karakterišu odlična vezivna svojstva, dobra termostabilnost i ujednačen kvalitet. Pogodan je za upotrebu na različitim linijama za pripremu kalupne mješavine i lijevanje, uključujući i one sa visokoautomatizovanim procesima.

BENTOPROCARBO se, u zavisnosti od koncentracije nosilaca sjajnog ugljenika i konkretnih potreba procesa lijevanja, može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa BENTOPRO-A (jednokomponentni i dvokomponentni pristup).

BENTOPROCARBO se proizvodi isključivo od prirodnih sirovina i sa punom pažnjom kako bi se izbjegao nedopušten uticaj na životnu sredinu, radne uslove i zdravlje ljudi.

Neki od očekivanih efekata upotrebe BENTOPROCARBO su:

  • Poboljšana površina odlivaka
  • Visoka preciznost dimenzija
  • Povećana otporonost na greške, niži nivo otpada
  • Poboljšano odvajanje kalupa od površine odlivka
  • Poboljšana ukupna ekonomičnost livenja

PAKOVANJE I NAČIN ISPORUKE

  • 25 kg (papirne vreće na paleti 1.000kg, koja je zaštićena folijom)
  • 1 tona (džambo vreće)
  • Rasuto (isporuka cisternom)

BENTOPRODUCT nudi uslugu pouzdane, kontinuirane i tačne isporuke u skladu sa narudžbom kupca.

SKLADIŠTENJE
I ROK UPOTREBE

Do upotrebe držati u originalnom pakovanju u suvom skladišnom prostoru.

Rok upotrebe: 2 godine.

O nama

BENTOPRODUCT d.o.o. je privredno društvo koje se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih proizvoda na bazi bentonita. Instalisani kapacitet omogućava proizvodnju oko 50 hiljada tona različitih proizvoda izuzetnog kvaliteta. Poslujemo u skladu sa Integrisanim sistemom upravljanja. Implementirali smo: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018, HACCP, HALAL, KOSHER.

© 2020 BENTOPRODUCT   |   Sva prava zadržana

flipbox-image